Sitemiz sadece phpBB 3.0 sürümüne destek vermektedir. Konu açmadan, ileti yazmadan önce lütfen site kuralları sayfamıza göz atınız.

Yeni üye çekmek ve etkili reklam yapmak

Yeni üye çekmek ve etkili reklam yapmak

İleti ysl52 06 Ağu 2009 01:05

Bu konuyla ilgili bazen tekrar tekrar phpbb.com sitesinde yeni konular açılır, çok uzun konularda cevaplar yazılmaya devam edilir.
Bugün okuduğum bir konuda Kevin Clark önerilerini yazmış, o önerilerden ve kendi edindiğim bilgilerle kısa bir özet yapmak istedim.

Yeni site kurdunuz nasıl tanıtmalı ve üye bulmalı?

• Forumda yazan kişi sayısı çok az bir iki tane olmasın, o durumda tek kişilik sanki terkedilmiş kendi kendisiyle yazışanların forumu gibi görünebilir.
  • Paralı reklam vermek (tavsiye edilmez, çok para gidebilir)
  • Tanıdığınız bildiğiniz ilgili olabilecek arkadaşlara haber verin, onlardan ortak ilgi alanı olan kişilere haber vermeleri için yardım isteyin.
  • İnternet mesaj gruplarında attığınız mailin altında imzanızda site adresini yazınız..
  • Benzer konulu forumlarda profilinizde web adresinde ve izin veriliyorsa imzada site linkinizi verin.
  • Google, yahoo, msn gibi arama motorlarına siteyi kayıt ettirin.
  • Başka benzer sitelerden size link verilmesi arama motorları için pozitif işarettir ve siteniz daha kolay bulunur.
  • Google arama motoru tarafından izlenen dmoz.org gibi açık kaynak dizinlerine sitenizi kayıt ettirin
  • Gönderdiğiniz e-posta imzalarında site adresiniz bulunsun.
  • Elinizde sitenize ilgisi olan kişilere ait bir e-posta listesi varsa, duyuru yapın, ancak SPAM amaçlı ilgisiz maillere duyuru göndermeyin.
  • Başlangıçta panoda gerekli değilse çok fazla forum açmayın. Zamanla içerik oldukça yeni forumlar eklenebilir, 10 taneden fazla forum fazla sayılır.
    • Siteyi hareketlendirin, 0 km yeni bir site ise, bir kaç sahte hesap açıp, yazan ve hareket olduğunu gösterin.
    • İlgi çekme için, örnek olarak bir yapay üyeniz olsun herşeye itiraz etsin, yeri geldiğinde araya girin müdahele edin.
    • 2-3 kişilik yetkili/moderatör ekibi ile siteyi canlandırma konusunda fikir alışverişi yapın, ilgi çekici hale getirin.
    • Örnek olarak herkes resim eklemeyi seviyorsa, en iyi resimler vb yarışma açın. Bir ödül verilmesi gerekmez.
  • Özetle, forum içeriği iyi olmalı, hareketli olmalı, canlı olmalı, seçilen konuyla ilgili tartışmalar olmalı. Bu durumda yeni üyeler ilgi duyup kayıt olacaktır. Doğal büyüme yolu.
ysl52
tercüme
tercüme

Kullanıcı avatarı

HTML: Başlangıç
CSS: Başlangıç
PHP: Orta
phpBB3: Orta
Sürüm: phpBB 3.0.7-PL1

Re: Yeni üye çekmek ve etkili reklam yapmak

İleti muiketi 06 Ağu 2009 01:22

kullanıcı olarak bir forum sitesinden beklediklerim.. tabii yazıya parelel olarak.. ;)

• yeni bir mesaj panosu uygulamasına kazara girersem, kategorilerine ve forumlarına bakarım.. herşeyle ilgiliyse bilsem ki derdimin dermanı orada bir daha girmem :)
  • yazan kişi sayısı değil içeriğin kalitesine dikkat ederim.. her konuda "emeğine sağlık", "teşekkür" mesajı varsa bir daha mümkün mertebe uğramam..
  • reklamlarına aldanıp da takıldığım site olmadı.. bir müşteri (ziyaretçi demek daha uygun) olarak reklam yapılan ürünün genelde gereksiz olduğuna inanırım.. (gerçek hayatta da aynı fikri paylaşırım.. bir ürün iyiyse reklamı onu kullanandır.. sanalda ise arama motorları ;) )
  • kullanıcı imzaları dikkatimi çekiyor :roll:
  • yarışmalara genel üye profili açısından bakarsak ilgi gerçekten var.. (ki bana kalırsa forum sitelerinin amacı bunlar değil bilgisel, eğlencesel, zartsal-zurtsal paylaşımdır.. yarışma isteniyorsa yarışma siteleri de var 8) )

son kısım önemli..
gerçekten içerik önemli.. ağırlıklı olarak bir konu üzerinde çalışan forum siteleri genelde işe yarardır.. ziyaret edilmeyi ve sallama kullanıcı adıyla üye olmamayı hak ederler..

bir konuyu ararken karşıma çıkan sitelerin 3-5ini gezer, gerçekten birşeyler üreten ile kopyala/yapıştır siteleri belirler ve bir daha o sitelere uğramam.. ki bu üfürükten teyyare siteler kendilerini ayan beyan belleder.. ziyaretçiyi bot zannederler.. "allah rızası için teşekkür", "emeğe saygı", "içeriği görmek için üye olun" -ki hiçbir yerde olmayan bir bilgi için olsa neyse-..

bunlar da benim yorumlarım.. en azından buradaki bunca site yöneticinin arasında daha yalın haliyle bir internet gezgini yorumları :ugeek:
muiketi
yetkili
yetkili

Kullanıcı avatarı

HTML: Çok iyi
CSS: Orta
PHP: Başlangıç
Sürüm: phpBB 3.0.7 PL1

İleti ysl52 06 Ağu 2009 11:51

Burada olaya profesyonel, kendisi site yapan forum sahibi kişi gözüyle bakmaktan çok, normal üye açısından bakmak gerekir.
Normal bir ziyaretçi veya üye olarak en çok işime gelen, hoşuma giden nedir bir sitede, ne zaman kayıt olmayı düşünürüm, hemen mi yoksa önce inceleyerek mi? İçi boş 200 forumu olan bir pano mu, yoksa 2 forumu olan ama aktif katılımcısı destekleyeni olan bir site mi bana daha çekici gelir?

Günü birlik denebilecek kadar kısa ömürlü olan siteler açılmakta, acaba daha uzun ömürlü olmak için şartlar nasıl olmalı? Mesaj Panosu sahibi tüm masrafı cepten veriyorsa, ortada yardım eden pek yoksa, işler nereye kadar gider. Bazı yerlerde kullanıcıların bağış yapması, sonrasında da destek sitesi ise daha hızlı cevap almaları vb gelir getirici yollar gösterilir. Ancak o durumda da, bazı kişilerin kendini ayrıcalıklı görüp özel hizmet istemeye hakkı varmış gibi davrandıkları görülürmüş.
Reklam vb ile ciddi para kazanamayan, yıllık hosting masrafını bile çıkaramayan siteler desteğe ihtiyaç duyar. Site gerçekten iyi bir içerikle büyür ve uzun ömürlü olursa katılan kişiler bilgilerini paylaşarak, ihtiyaç halinde zorunlu masraflar için masraflara katılarak destek olabilir.
ysl52
tercüme
tercüme

Kullanıcı avatarı

İleti CemBostan 03 Eyl 2009 13:48

Genel forum sitelerinden çok, özel bir alana kurulmuş siteler her zaman daha başarılıdır benim gözümde. Genelde o sitelere girmeyi tercih ederim. Tabi içerik çok önemli. Kopyala-Yapıştır içerikler elbetteki kötü. Benim için iyi bir site kendi içeriğini oluşturabilmeli. Bazı şeyleri kendisi yaratabilmeli.

Video çekmek, müzik yapmak gibi. (Tabi her site için değil)
CemBostan
kullanıcı
kullanıcı

Kullanıcı avatarı

İsim: Cem Bostan
phpBB3: Başlangıç
Sürüm: phpBB 3.08

İleti ysl52 03 Eyl 2009 13:58

CemBostan yazdı:Genel forum sitelerinden çok, özel bir alana kurulmuş siteler her zaman daha başarılıdır benim gözümde.
Bunun için yeni bir şey, daha önce kimsenin görmediği eksik olan konu seçmeli derler, tabii yeni konu bulma o kadar kolay olmamalı. Hem de, bir gelir yoksa, sadece zevk için kendi kendini uzun götürmez.
Gerçekten bir topluluğa ait herkesin sahiplenip katıldığı bir site başarılı olur, taraftar sitesi, okul sitesi. Bu durumda üye bulma yerine o grubun katılımı gerekir.
Gerçek içerik de varsa, kopyala yapıştır ötesi, bir farkı olur.
ysl52
tercüme
tercüme

Kullanıcı avatarı

İleti CemBostan 03 Eyl 2009 14:32

Farklı bir konu bulmak elbetteki çok işe yarar. Ama aynı konudan bir kaç tane site varsa da başarılı olunabilir.

Kendime ait sitemde, sitenin içeriğiyle ilgili, ben açmadan önce 3 tane daha forum sitesi vardı. Şimdi benimde oldu :) Kendime ait olduğu için söylemiyorum, gerçekten bu konuyla ilgili araştırma yapmış, kitapları yayınlanmış akademisyenler bile girip yorum yazıyor. Hatta bazıları yönetici konumunda. Sitenin içeriğiyle alakalı bir durum, bu konuda çevrem çok geniş. Bi önceki mesajımda da dediğim gibi istediğim zaman müzik yaptırabiliyorum, amatör kayıt oluyor belki ama bizim için yapılmış oluyor. Ayrıca yine içerikle ilgili yapılan aktiviteleri bizzat çekiyorum, yarışmalar vs.
CemBostan
kullanıcı
kullanıcı

Kullanıcı avatarı

İsim: Cem Bostan
phpBB3: Başlangıç
Sürüm: phpBB 3.08

İleti BlackMask86 06 Nis 2010 15:06

Bugüne kadar gördüğüm en iyi reklam taktiği Goggala.com diye bir siteydi. Googlenin bir kopyası gibiydi yazılış stili renkler aynıydı sadece isim değişikti. Sonradan kendi logosunu yaptı tabi. Sahibine neden böyle birşey yaptığını sorduğumda reklam taktiği demişti. Goggalayı bilmeyen webmaster yoktur heralde...
BlackMask86
kullanıcı
kullanıcı

Kullanıcı avatarı

İsim: Hürkan
HTML: İyi
Sürüm: 3.0.7-PL1

İleti Simuzer 16 Nis 2010 22:14

Goggala da ne ola ki ? İlk defa duyar gibiyim. Anımsayamadım...

Foruma en güzel ziyaretçi, genel ve geniş konular üzerinde değil de, daha çok özelleştirilmiş, bir konu üzerinde odaklanarak açılan forumlardaki üyeler daimidir..

Yoksa, "link görmek için, resim görmek için üye ol"'lu siteler, ancak kendilerine sövdürürler.. Hele ki, binbir güçlükle üye olup linkin veya resmin işine yaramadığını göründe o sövgü daha da artar. Ve doğal olarak google.com aramalarında çıkan sonuçlarda o sitenin sonuçları görmezden gelinir..
Simuzer
kullanıcı
kullanıcı

Kullanıcı avatarı

HTML: İyi
Sürüm: 3.0.5

Diğer Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir